петък, 17 декември 2010 г.

Ship of Fools (Review)


Премиерата на новата [vtora] поетична книга на Янко Георгиев "Ship of Fools / Неоновите барикади" е поредният пример, че поезията е жива и не е отживелица.

Доказателствата:

1. Издаването на една поетическа книга ангажира млади творци от други изкуства - един композитор и един фотограф. Поезията на Янко Георгиев инспирира Никола Джоков да напише, изпълни и издаде своята музика в диск, приложен към книгата, както и фотографът Петър Вълчев да създаде серия от оригинални художествени фотографии, специално за да бъдат отпечатани в този съвместен творчески продукт.

2. Поезията съществува отвъд границите на езика. Колкото и спорно да е това твърдение, факт е че през месец декември 2010 г. в София, България, един млад поет издава книга на два езика, английски и български, на които отделя по равно количество страници. И двете половини са авторски текст и не са превод едната на другата. Между другото, те са удивително различни, даже и като стил... тук поклонниците на вездесъщността на езика биха се израдвали, защото се е получило така, че изразните средства на двата различни езика модифицират и мисълта...

3. Първите три стихосбирки от стилно оформеното издание бяха закупени не от друг, а от Христо Стоичков. Този факт е сред основните доказателства в подкрепа на твърдението, че поезията е жива, не защото Стоичков е световноизвестна личност, а защото една поетическа книга е заинтригувала един футболист.


Няма коментари:

Публикуване на коментар