петък, 12 ноември 2010 г.

Акция ЧИСТОТА на група 8.ІІІ в СГХГ

Намерете разликите!
Повод за размисъл за отношенията между партньорите в изкуството и закона за авторското право.


(цитат от Алла Георгиева)


Фотокредит: Група 8.ІІІ

На 8 ноември в Софийска градска галерия се състоя пърформанс на група “8 март” - "Чистота" Участничките в пърформанса Аделина Попнеделева, Алла Георгиева, Боряна Росса, Надежда Олег Ляхова и Габриела Петрова облечени в бели престилки с надпис “Чистота” изметоха и избърсаха прах от галерията. Поводът групата да се събере отново беше скандалното заличаване на името на Габриела Петрова /бивша Сергинова/ от табелката с информация към тяхната съвместна работа - пърформанса «Битов пейзаж».Бившите съпрузи и колеги в изкуството са разделени и Борис Сергинов с лекота премахна името на съпругата си от тяхното съвместно 20-годишно творчество. В мрежата се появи гореща дискусия по този въпрос, в която обаче не се включиха кураторите на изложбата Свилен Стефанов и Иват Кюранов. Случаят е симптоматичен и не веднъж практикуван от колегите в арт средите. Има много други подобни примери на заличаване на втората половинка от общото творчество в случай на раздяла. Искахме да реагираме по-радикално и да сменим фотографиите от пърформанса с други, на които Габриела, като втория човек от съвместния им пърформанс мистериозно «изчезва» и остава самотния художник самонараняващ се с чинии по главата. Но избрахме пътя на мира, а Габриела получи телефонни извинения от куратора на изложбата Свилен Стефанов. Телефонните, но не публични извинения оправят скандалната ситуация, но не решават проблема като цяло.

Документалната част от пърформанса скоро ще може да се види в Софийска градска галерия.


(този текст е написан от Алла Георгиева)

Чистката на Група 8.ІІІ пред манифеста на мачистката група ХХL (в дъното се вижда една работа наречена "Манифест" и подписана от художника и историка на изкуството Свилен Стефанов, който е и единият от двамата куратори на изложбата "Реминисценции от 90-те", с която вече несъществувашата галерия ХХL гостува от 12 октомври до 21 ноември на Софийската Градска Художествена Галерия.

На тази снимка (от личния архив на художничката Алла Георгиева, от ляво на дясно) са Надежда Олег Ляхова, Боряна Росса, Алла Георгиева, Габриела Петрова и Аделина Попнеделева.

Eто какво пише в своя блог ГУМЕНА РОЗА самата Габриела Петрова click here

В понеделник реализирахме пърформънса заедно с художничките Боряна Роса, Аделина Попнеделева, Алла Георгиева и Надежда Ляхова. Направихме откровено феминистка акция и не чакам одобрение от колеги и други, които ще го коментират и ще вземат отношение по този повод. Така че ми се наложи и имах честта за пръв път да изчистя Софийска Градска Художествена Галерия. Видеото ще бъде инсталирано другата седмица в галерията и който иска може да го види. За тези, които не са запознати, става въпрос за пренебрегването на жените в изложбата. Това е просто една от малкото истории, които дават повод за много размисъл и затова искам да задам въпроси към моите читатели. Как мислите? Защо жените са пренебрегвани и поставяни на второ място? Защо мъжът е този, който казва кое изкуство е "женско" и кое е добро спрямо изкуството, което е създавано от мъже? Защо самите жени чакат мъжкото одобрение във всички смисли и аспекти на живота, което само по себе си ги подчинява на мъжките принципи? До каква степен това е вкоренено в нашето мислене и нашия живот?

Разполагам само с тази снимка. Останалия документален материал ще излезе допълнително във форумите и галерията.

Снимката е от архива на художничката, аз с нейно позволение я взех от блога й, където може отидете, ако искате да дадете някой отговор на въпросите, които Габриела задава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар