вторник, 5 октомври 2010 г.

ГРУПА XXL

СОФИЙСКА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ
София 1000, ул. „Гурко” 1, т. 987-21-81, http://sghg.bg, sghg@sghg.bg


ГРУПА XXL
РЕМИНИСЦЕНЦИИ ОТ 90-ТЕ

Свилен Стефанов, Хубен Черкелов, Косьо Минчев, Георги Тушев,
Иван Кюранов, RASSIM, Генади Гатев, Георги Ружев, Петър Райчев,
Анатолий Осмоловски, Дейвид Д’Агостино, Борис Сергинов, Росен Тошев, Красимир Добрев, Димитър Яранов

куратори: Иван Кюранов и Свилен Стефанов

12 октомври – 14 ноември 2010, откриване 12 октомври (вторник), 18.00 ч.

Изложбата представя избрани работи на художници от кръга на галерия XXL, съществувала през 90-те години на ХХ век в София. В художествените среди групата XXL традиционно се свързва с преднамерено провокативни произведения, действия и изложбени концепции. Главна стратегия на групата е да предизвика обществото да забележи и реагира на изкуството, използвайки като основен инструмент критическия коментар върху традиционното изкуство, политиката, социалния морал и масовата култура.
„…Това, което отличава тези художници, е ясното желание за социален радикализъм в изкуството, който да говори за проблемите на обществото, нравствените мутации, политическите перверзии и дори срещу конюнктурната квазиангажирана позиция на определени артистични среди. Съществува желание за ново нравствено действие, насочено към смяната на социалното въображение, но това не е търсене на пряка дидактика, а опит за активиране на процеса на автокомуникация у всеки един изкушен от съвременното изкуство зрител…”, пише Свилен Стефанов, във връзка с дейността на тази формация.
Изложбата в СГХГ включва видео, фотография, живопис, инсталации и обекти, създадени от групата и показвани в изложбите на галерия XXL от най-активния период на съществуването на групата – между 1994 и 2003 г.
Настоящата експозиция е базирана на серия събития, отразяващи историята на XXL, а като нейно продължение през ноември в галерия „Академия” ще бъдат представени новите произведения на авторите, които в последните години работят в България и САЩ.
Манифестът на XXL е написан през януари 1995 г. и е публикуван за пръв път във в. Култура, а по-късно е публикуван с допълнения и в „Литературен вестник”. През 1996 г. групата създава галерия XXL и Фондация „Съвременно изкуство”, които съществуват до 2003 г. на площад „Македония” № 2 в София.
Някои от най-популярните изложби, инициирани от кръга XXL са: „Косьо, Хубен, Тушев” (1997), „Измерения на насилието” (1998), „Gangstart” (1998), „Антифеминизъм / Антимачизъм” (2000), “Да нариташ културата” (2000), „Българският пейзаж като метафора” (2001), както и цикълът изложби „Нови радикални практики” (от 1997 до 2001).
Въпреки че галерията е закрита след изложбата „Антисакс. Ново политическо изкуство” през 2003 г., а по-голямата част от авторите емигрират, връзките между тях никога не се разпадат, те работят и до днес в различни направления и на различни места по света.

http://xxlgallery.hit.bg/

1 коментар: