понеделник, 9 август 2010 г.

Друго събитие в Made in Home

Обявената в интернет иранска леща на Бабак Салари там на място се оказа пакистанска. Шах. А ние очаквахме да се насладим на силните аромати на персийската кухня. Къде е Шираз, къде е Пакистан...Whatever.

Белоречката манджа свършваше бързо и някои дори не можаха да я опитат, на нас обаче ни беше позната, защото на 64 км южно от София й казват пърженица, а на нещо доста сходно като вкус и изпълнение около жрелото на река Ерма казват тиганица. Аз лично правя тази пърженица с извара от магазина и дори Ники Бойков ми бе публикувал рецептата преди време(в едно списание представена съвсем неадекватно за празнично меню, а тя си е съвсем обикновена лятна манджа с чушки и извара). Както и да е, тази на Диана беше с козя извара от Бела речка. (Остава да се пише и слято...)

Лещата с ориз така и не се сетих да я снимам, но в нея имаше повече ориз (който се добавяше допълнително с лъжица) отколкото леща. Може би Яна Г. трябва да даде на Ники Бойков своята рецепта, и тогава ще мога да кажа дали става по-хубава.

В списание Bacchus може да видите (щом кликнете на линка) една рецепта на Бабак Салари с леща, която определено не беше същата, по която ще да е готвил снощи в Made in Home.


Eто сега ще копирам рецептата на Бабак за супа от леща, но онова, което имахме шанса да опитаме снощи (то също свърши доста бързо) не можеше да се нарече супа (поне според българското понятие за супа), с ориза вътре определено приличаше на каша.

Супа от леща (рецепта на Бабак Салари, който ще представя тук и като фотограф)

Продукти: 3 чаени чаши зелена леща, 250 г спанак, 1 едра глава лук, 2-3 скилидки чесън, ½ ч. л. куркума, ½ ч. л. черен пипер и 1 ч. л. сол. Лещата се сипва във врящата вода и се разварява до пълно омекване. Добавят се куркумата, пиперът и солта. Спанакът се нарязва и се пържи 3-4 минути заедно с много ситно накълцаните лук и чесън. Смесва с лещата. Супата е готова за 15-20 минути, върви чудесно с малко сок от зелен лимон (лайм).

Няма коментари:

Публикуване на коментар